Νέα

Chat Box: Για να επικοινωνείτε μαζί μας live! :) Μην ξεχάσετε να κάνετε like τη σελίδα μας στο facebook ή να μας προσθέσετε στους κύκλους σας στο Google+ :)

Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

Κάπνισμα

Το κάπνισμα είναι κακό για την υγεία μας. Κανένας δεν πρέπει να αποκτήσει αυτήν την συνήθεια. Αλλά τι γίνεται όταν κάποιος την αποκτήσει; Σε αυτή την ανάρτηση θα απαντήσουμε σε αυτήν την ερώτηση και σε πολλές άλλες, αλλά ας ξεκινήσουμε πρώτα με την ιστορία του τσιγάρου ή αλλιώς καπνού.

Το 1492 ο Χριστόφορος Κολόμβος ανακαλύπτει την Αμερική. Οι ιθαγενείς, σημερινή Ινδιάνοι, Ίνγκας και Ατζέκοι έρχονται σε επαφή με τον πολιτισμό, τους Ευρωπαίους. Έτσι φέρνουν καινούργια πράγματα στην Ευρώπη, που καλλιεργήθηκαν μόνο στην Αμερική, αυτά είναι η πατάτα, το καλαμπόκι και ο καπνός. Σιγά-σιγά οι Ευρωπαίοι αποκτούν νέες συνήθειες και μια από αυτές είναι το κάπνισμα. Το κάπνισμα θεωρήθηκε, εκείνη την εποχή σαν ένα απλό ¨παιχνίδι¨ χωρίς να ξέρουν τι επιπτώσεις θα είχε μετά στην υγεία τους. Στην Ελλάδα, το τσιγάρο ήρθε το 1830, λίγα χρόνια μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους. Το 1950 άρχισαν οι πρώτες έρευνες ότι το τσιγάρο βλάπτει την υγεία μας, αλλά ήταν δύσκολο αυτό να το εξηγήσεις σε άτομα που κάπνιζαν επι τέσσερις αιώνες, μεταφέροντας το κάπνισμα από γενιά σε γενιά. Ως το 2000 τα στατιστικά δείχνουν μια μικρή πτώση στο κάπνισμα, αλλά μεγάλη αύξηση σε εφήβους, που αρχίζουν το κάπνισμα κυρίως για μαγκιά. Έτσι το 2007 η Ευρωπαϊκή Ένωση αρχίζει έναν αγώνα για την καταπολέμηση και πρόληψη του τσιγάρου σε παιδιά και εφήβους. Αυτό δεν αρέσει και πολύ στις εταιρίες καπνού που βγάζουν 36.000.000.000 ευρώ τον χρόνο από τους καπνιστές.

Αν νομίζεις εσύ σαν καπνιστής ή ακόμα και εσύ που σκέφτεσαι να το αρχίσεις ότι κάνεις κάτι κάλο με αυτό διάβασε τα παρακάτω:

α) Το 70% των καπνιστών παιθένουν από καρκίνο στα πνευμόνια και τα άλλα 25% από άλλες αρρώστιες που τις παθαίνουν πάλι από το κάπνισμα. Μόνο 5% επιζεί.

β) Η Νικοτίνη: Δεν χρειάζεται πάνω από τρία τσιγάρα για να νιώσεις σαν να μην μπορείς να ζήσεις χωρίς αυτήν.

γ) Κιτρινίζει τα δόντια, από το πολύ τσιγάρο.

Και για τους παθητικούς καπνιστές, δηλαδή αυτούς που αναπνέουν το καπνό στους κλειστούς χώρους:

α) Το ξέρεις ότι όταν είσαι παθητικός καπνιστής αναπνέεις ακριβώς τον ίδιο καπνό όσο και ο καπνιστής που καπνίζει εκείνη την ώρα. 


β) Ενώ όταν βρίσκεσαι σε δημόσιο χώρο είναι σαν να είσαι πίσω από ένα φορτηγό επι μία ώρα αναπνέοντας όλο τον καπνό.

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για το κάπνισμα και πόσο βλαβερό είναι δες το παρακάτω βίντεο:

Και κάτι τελευταίο για την συμπεριφορά των καπνιστών και των παθητικών καπνιστών. Οι καπνιστές είναι ενοχλητικοί ειδικά σε κλειστούς χώρους, που μετά μυρίζεις σαν να έχεις καπνίσει και αν σε ενοχλεί κι όλας αυτή η μυρωδιά τότε είναι ότι χειρότερο. Κανονικά το κάπνισμα απαγορεύεται σε κλειστούς χώρους και δημόσιους (νόμος της Ε.Ε.), αλλά στην Ελλάδα επιτρέπεται.

Ως την επόμενη φορά σας ευχόμαστε ό,τι καλύτερο και στους καπνιστές να προσπαθήσουν να το κόψουν και στους μη καπνιστες να μην το αρχίσουν ποτέ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου