Νέα

Chat Box: Για να επικοινωνείτε μαζί μας live! :) Μην ξεχάσετε να κάνετε like τη σελίδα μας στο facebook ή να μας προσθέσετε στους κύκλους σας στο Google+ :)

Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2015

Φόβος

    Ο φόβος είναι ένα πράγμα που το βιώνουν οι μικροί αλλά και οι μεγάλοι, αλλά τα παιδιά τον νιώθουν πιο έντονα. Τα παιδιά φοβούνται για διάφορα ανούσια πργματα, όπως το σκοτάδι, τα φαντάσματα κτλ. Οι φόβοι αυτοί είναι φτιαγμένοι από την φαντασία τους και τις περισσότερες φορές τους ξεπερνάνε όσο μεγαλώνουν. Αλλά, τι φόβους να έχουν οι μεγάλοι; Οι μεγάλοι φοβούνται τα χειρότερα, φοβούνται να μην πάθει κάτι το παιδί τους ή ακόμη και αυτοί. Δηλαδή για την ασφάλεια των παιδιών τους αλλά και για τη δική τους, βέβαια η ασφάλεια αυτή δεν πρέπει να υπερβαίνει τα όρια γιατί μετά υπάρχει το προβλημα της υπέρ προστασίας. Σε αυτούς τους λόγους θα δώσουμε λύσεις:
    Για το πρόβλημα των παιδιών:
Αυτό το πρόβλημα είναι απλό στην λύση του, αλλά χρειάζεται χρόνο. Το παιδί επηρεάζεται αρνητικά από τα άλλα παιδιά στο θέμα με τα φαντάσματα, καθώς πάντα έχουν μια φανταστική τρομακτική ιστορία να πουν για να φοβηθεί το άλλο παιδί. Φυσικά αυτό το κάνουν τα παιδιά για πλάκα ή ακόμα και για να τους τρομάξουν. Ο γονιός πρέπει να το καταλάβει αν το παιδί του είναι φοβισμένο με κάτι ειδικά αν είναι μικρό. Τότε θα πρέπει να του εξηγήσει πως τα πράγματα που του είπαν τα άλλα παιδιά δεν είναι αληθινά και ότι δε θα έπρεπε να φοβάται . Βέβαια τα περισσότερα παιδιά θα συνεχίσουν να φοβούνται αλλά οι γονείς θα πρέπει να εξηγούν κάθε φορά στο παιδί ότι δεν πρέπει να φοβάται. Αν χρειαστεί μπορείτε να πάτε στο σημείο που είπαν στο παιδί σας ότι έχει φαντάσματα και να αποδείξετε ότι δεν έχει (με εξέρεση τα εγκαταλελειμμένα σπίτια, καθώς εκείνα είναι επικίνδυνα). Έτσι το παιδί θα πειστεί ότι δεν υπάρχει αυτό που έμαθε από κάποιους φίλους του. Ένα ακόμη πιο πολύπλοκο θέμα είναι το σκοτάδι. Χρειάζεται καιρό για να φύγει η συγκεκριμένη φοβία. Πρέπει απλά να του εξηγήσετε ότι δεν υπάρχει λόγος να φοβάται διότι δεν υπάρχει τίποτα στο σκοτάδι, ακόμα και στα πιο σκοτεινά σημεία του δωματίου του. Να αποφεύγετε τους μικρούς λαμπτήρες το βράδυ γιατί δεν κάνουν καλό στην όραση του παιδιού. Αν αντιμετωπίζετε άλλους παιδικούς φόβους μπορείτε να μας στείλετε μήνυμα στο Gmail μας : mariosandnikos@gmail.com
    Για τα προβλήματα των μεγάλων: Οι φόβοι των μεγάλων, όπως είπαμε, είναι η προστασία των εαυτών τους και των παιδιών τους. Αυτός ο φόβος είναι συνηθισμένος. Για την προστασία των παιδιών σας, πρέπει να μάθετε τα παιδιά σας να λένε τα προβλήματα τους από μικρά, έτσι θα μπορούνε να σας πούνε τι τους απασχολεί. Γίνεστε όμως υπερβολικός σαν γονιός όταν φοβάστε αν θα χτυπήσει στο ποδόσφαιρο ή θα κοπεί λίγο στο χέρι στο βόλεϊ, αυτό είναι υπερβολικό επειδή όλοι ξέρουμε πως όλα τα παιδιά χτυπάνε. Τέλος, για την δική σας προστασία, αν έχετε φοβία όπως αν θα είστε καλά στα επόμενα πέντε χρόνια κτλ, να το ξέρετε πως είναι φυσικό. Όλοι οι άνθρωποι φοβούνται για την υγεία τους απλά φροντίστε να μην γίνεται αυτό συνεχώς. Ο φόβος δεν αλλάζει τίποτα, απλά προσπαθήστε να μην φοβάστε για ασημαντους λόγους.
Αυτά από εμάς, τα λέμε στην επόμενη ανάρτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου